Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Στολίδια της Σιάτιστας: Αρχοντικό Μανούση (φωτο)



Αρχοντικό Μανούση

Βρίσκεται στη συνοικία Χώρα. Χτίστηκε την περίοδο 1747-1763 από το Γεώργιο Μανούση, θείο του  Θεόδωρου Μανούση, πρώτου καθηγητή Ιστορίας  του Παν/μίου Αθηνών κι ευεργέτη της πόλης μας. 


Επιτοίχιες ανάγλυφες πλάκες στην είσοδο φέρουν τις χρονολογίες 1762 και 1763, που σύμφωνα με το Γεώργιο Λάιο είναι οι χρονολογίες έναρξης και ολοκλήρωσης κατασκευής του Αρχοντικού. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σπίτι έκτισαν οι γιοι του Κωνσταντίνου Μανούση, Γεώργιος και Θεόδωρος.

 
(Η πιο παλιά επιγραφή, πελεκημένη σε πέτρα, βρίσκεται εντοιχισμένη σε ύψος 5,70 μέτρα από το έδαφος, δεξιά απο τη θύρα της εισόδου, σε μια κόγχη. Στο υπέρθυρο της κόγχης,  ανάμεσα σε δικέφαλους αετούς υπάρχει σταυρός με  την επιγραφή  "ΙC-XC/17-62"   και μέσα στην κόγχη:  "1763" και δικέφαλος αετός με επιγραφή "ΜΝΑΗΟΥΛΟΥΝΟ΄' : =M(η)να  Hουλ(i)ου  20)

Μια πολύ χαρακτηριστική συμβολική παράσταση που διακοσμεί έναν από τους λαμπάδες του παραθυριού του ηλιακού είναι «Το όρνεον», με χρονολογία 1781.
(Στο δωμάτιο του μετζοπατώματος    ηλιακό  βρίσκεται η τοιχογραφία με το φανταστικό πουλί και την επιγραφή "1789 απριλίου 10/όρνηον--")
(Ζωγραφισμένο επίκρανο με χρονολογία 1787)

Δυστυχώς εκτός από τις φθορές του χρόνου το Αρχοντικό έπαθε ζημιές από τις πολλές κλοπές, που εξαφάνισαν φαρσώματα με αξιόλογο διάκοσμο.



Πηγη: Καλλιόπη Μπόντα - Ντουμανάκη - siatistanews.gr





















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael