Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

"Το κάψιμο του Ιούδα" Ένα από τα παλιά έθιμα της Σιάτιστας


Ένα από τα παλιά έθιμα της Σιάτιστας το οποίο τηρείται μόνο στη συνοικία Γεράνεια είναι το κάψιμο του Ιούδα, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο, το βράδυ της Ανάστασης μετά το "Χριστός Ανέστη". 

Το έθιμο αυτό το συναντούμε σε πολλά μέρη της Ελλάδας και στο πρόσωπο του Ιούδα τιμωρείται η προδοσία. Παρόμοια έθιμα έχουν τις ρίζες του σε πανάρχαια δρώμενα  του ελληνικού λαού και τα έθιμα αυτά δεν μπόρεσαν ούτε άντρες ισχυροί να καταργήσουν. 

Με το έθιμο ήρθε αντιμέτωπος και ο σιατιστινός αγωνιστής της Εθνεγερσίας και ιστοριογράφος των απομνημονευμάτων του 1821 Νικόλαος Κασομούλης, όταν υπηρετούσε Φρούραρχος Χαλκίδας,  το Πάσχα του 1848. Στην Χαλκίδα τότε ζούσαν πολλοί Σαμιώτες οι οποίοι είχαν δημιουργήσει εκεί συνοικία από το 1832.  Την Κυριακή του Πάσχα είχαν δημιουργήσει οι Σάμιοι είδωλο Εβραίου-Ιούδα-, για να το κάψουν την ώρα της Δεύτερης Ανάστασης. 

Ο Φρούραρχος Κασομούλης θέλησε να τους εμποδίσει για να μη προσβάλουν με την πράξη τους αυτή την θρησκεία των Εβραίων, καθώς στη Χαλκίδα τότε ζούσαν πολλοί Εβραίοι. Παρ΄ όλο που ο Κασομούλης διέταξε τους στρατιώτες του να εμποδίσουν το κάψιμο του Εβραίου οι Σάμιοι κατάφεραν και τον έκαψαν. 

Επακολούθησαν πολλά δυσάρεστα γεγονότα τα οποία ακόμα και ένας άντρας με τις ικανότητες του Κασομούλη δεν μπόρεσε να τα αντιμετωπίσει. Το γεγονός αυτό δείχνει πως ακόμα και ισχυροί άνδρες δεν μπορούν να καταργήσουν τα έθιμα του ελληνικού λαού.
















Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael