Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

5η Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

world_environment_day_chicago_

 Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος τιμάται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία για την ανθρωπότητα και το μέλλον του πλανήτη της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Με την προβολή περιβαλλοντικών ενημερωτικών ταινιών το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

"Η Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) ας αποτελέσει εφαλτήριο αγώνων για την αλλαγή του υφιστάμενου παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου, το οποίο βάζει την κερδοφορία και την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων πάνω από τους ανθρώπους και το περιβάλλον.  Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνει η παγκόσμια ημέρα για το περιβάλλον, μια κατεξοχήν ανθρωποκεντρική ημέρα, και να στείλουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό ράπισμα στο νεοφιλελευθερισμό και στις κερδοσκοπικές επιλογές καταστροφής του περιβάλλοντος.
Είναι επιτακτική η ανάγκη για άμεση μετάβαση σε ένα κοινωνικο-οικονομικό-πολιτικό υπόδειγμα που θα διασφαλίζει νέες αξίες δικαιοσύνης και αειφόρου ανάπτυξης. Αυτή η μετάβαση πρέπει να συνοδευτεί από τη δική μας προσωπική μετάβαση, από την ανοχή στην διεκδίκηση και απαίτηση αυτών που μας αναλογούν τόσο για εμάς όσο και για το μέλλον των παιδιών μας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΑΠΕΝ.
Η προβολή θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στο αμφιθέατρο του υπουργείου (Μεσογείων 119). Στις 12:00 θα προβληθεί ενημερωτική ταινία, υπό τον τίτλο: "Τα θηλαστικά της Ελλάδας", ενώ στις 15:00 θα προβληθεί το «Home».

Το περιβάλλον σήμερα, εχθρός των παιδιών
Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη ζωή, την υγεία, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι επιτακτική ανάγκη για την προστασία των πιο ευάλωτων παιδιών του κόσμου. Τα παιδιά από τις φτωχότερες και πιο περιθωριοποιημένες οικογένειες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ενώ είναι αυτά που ευθύνονται λιγότερο από όλους για αυτήν και συχνά ζουν στο πλέον υποβαθμισμένο ή μολυσμένο περιβάλλον. Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Άντονι Λέικ, «Η κλιματική αλλαγή τόσο τροφοδοτεί όσο και επιτείνει την ανισότητα».

Παιδιά σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Περισσότερα από 600 εκατομμύρια παιδιά ζουν στις 10 χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Στις τρέχουσες και προβλεπόμενες επιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται: μειωμένη πρόσβαση σε νερό, αύξηση του υποσιτισμού λόγω της ξηρασίας, ερημοποίηση, πλημμύρες, αυξημένη συχνότητα εμφάνισης και εξάπλωσης ασθενειών, ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι καύσωνες, αναμένεται να γίνουν πιο συχνοί και έντονοι, επηρεάζοντας περισσότερο τα βρέφη και τα παιδιά, διότι είναι λιγότερο σε θέση να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματος. Οι ξηρασίες, επίσης σε άνοδο, αυξάνουν εκτός από την πείνα και τον υποσιτισμό, τον εκτοπισμό πληθυσμών.
Learning about gardening at school
Η διεθνής κοινότητα οφείλει να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι τρέχουσες δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών είναι απίθανο να πληρούν τη διεθνώς συμφωνημένη μέγιστη αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου – μια αύξηση άνω των 2 βαθμών Κελσίου δεν αποτελεί επιλογή για τα παιδιά. Επιπλέον, πολλά παιδιά σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να ζουν χωρίς καθαρό και ασφαλή φωτισμό και ηλεκτρική ενέργεια στα σπίτια, τα σχολεία και τα κέντρα υγείας. Τα πλέον περιθωριοποιημένα παιδιά βιώνουν τις συνέπειες της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. 

Κάθε χρόνο, ο μολυσμένος αέρας στην κατοικία, συντελεί σε πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, ένα κρίσιμο ζήτημα για τη UNICEF.


«Η ρύπανση του αέρα στις αστικές περιοχές, οι κίνδυνοι από τα χημικά, τα απόβλητα, το μολυσμένο νερό και η έλλειψη πρασίνου και οι καθαροί χώροι για να παίζουν τα παιδιά είναι επίσης κρίσιμα ζητήματα για τη UNICEF που εργάζεται για ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα παιδιά στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο» δηλώνει ο Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος Λάμπρος Κανελλόπουλος, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Στο Μπαγκλαντές, η UNICEF βοηθά παρέχοντας οικολογικές κουζίνες σε 40.000 οικογένειες για τη μείωση της ρύπανσης του αέρα των εσωτερικών χώρων που είναι αιτία για 49.000 θανάτους ετησίως, το 70% των οποίων είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών. Στο Μπουρούντι, η UNICEF παρέχει σε χιλιάδες οικογένειες φως μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φώτα LED που τροφοδοτούνται από γεννήτριες με πεντάλ και παρέχουν φως για μια οικογένεια έως και για δέκα ημέρες. Το Μπουρούντι είναι μια από τις πιο ενεργειακά φτωχές χώρες του κόσμου και μόνο το 3% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στην ενέργεια.
Η UNICEF θα συνεχίσει να εργάζεται για την πλήρη αναγνώριση και ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών αναγκών των παιδιών στην παγκόσμια συζήτηση πολιτικής σχετικά με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
infokids.gr
Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael