Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

ΚΚΕ: Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματαΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Θέμα: Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα 


Μακρύς είναι ο κατάλογος των εγκλημάτων των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων που δε διστάζουν, με την ανοχή των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, να θυσιάζουν ακόμα και την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. 
 Μέσα σε λίγες μέρες τέσσερις ακόμα νεκροί και ένας σοβαρά τραυματισμένος. Δύο νέοι άνθρωποι πέθαναν από ηλεκτροπληξία, ο ένας μεταλλεργάτης 35 ετών στη διάρκεια εργασιών σε πλοίο, που όπως επισημαίνει το Συνδικάτο Μετάλλου το συνεργείο δε διέθετε άδεια εργασιών, δεν υπήρχε τεχνικός ασφαλείας, ενώ στην περιοχή που βρισκόταν το πλοίο απαγορεύονται οι εργασίες. Ο άλλος ηλεκτρολόγος 29 ετών στο εργοστάσιο της εταιρείας παραγωγής τυριών «Ηπειρος». Ο τρίτος, ένας εργαζόμενος στον όμιλο ΟΤΕ, αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του και πέθανε λίγο πριν εκπνεύσει η διορία που του είχε δώσει η εργοδοσία για να αποφασίσει αν θα απολυθεί μέσω του προγράμματος «εθελούσιας αποχώρησης». Ο τέταρτος είναι ένας 45χρονος ναυτεργάτης, που έχασε τις αισθήσεις του την ώρα της δουλειάς, για να διαπιστωθεί αργότερα ο θάνατός του. Ένας πέμπτος εργάτης υπέστη εγκαύματα στα πόδια από έκρηξη που σημειώθηκε στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.
Θάνατοι και τραυματισμοί που συνήθως αποδίδονται στην «ατυχία» και στην «απροσεξία» του εργαζόμενου, ενώ οι επαγγελματικές ασθένειες, που οδηγούν στα ίδια αποτελέσματα, δεν καταγράφονται καν, ώστε να θεωρούνται πραγματικές αιτίες θανάτου ή μόνιμης βλάβης της υγείας στους χώρους δουλειάς. Ωστόσο ευθύνη για όλα αυτά βαραίνει την εργοδοσία και το κράτος, που αντιμετωπίζουν ως κόστος τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, εντατικοποιούν «και με το νόμο» τη δουλειά, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, για να προσαρμόζονται ευκολότερα στις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας, διώκουν τη συνδικαλιστική δράση, ειδικά εκεί που αποκαλύπτει ελλείψεις και διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων, υποβαθμίζουν τις επιτροπές ελέγχου υγιεινής και ασφάλειας. Ταυτόχρονα υπάρχει ανυπαρξία γιατρών εργασίας και ενός εκτεταμένου, σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν δικτύου ΠΦΥ, ειδικά σε μεγάλες βιομηχανικές περιοχές. Αυτό είναι το υπόβαθρο για να θρηνούμε κάθε τόσο ζωές, να κλαίμε τους σακατεμένους.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι άμεσα μέτρα θα πάρουν για:
- Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για τα πρόσφατα εργατικά ατυχήματα και να δημοσιοποιηθεί η πορεία όλων των υποθέσεων όπου έγινε σύλληψη εργοδοτών να μην τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
- Την άμεση ισχυροποίηση του θεσμού των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να σταματήσει άμεσα το πλαφόν των 5 ελέγχων το μήνα που ορίζεται από το υπουργείο. Να λειτουργούν οι επιτροπές σε 24ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα, με δυνατότητα έλεγχου σε οποιοδήποτε χώρο πραγματοποιούνται εργασίες, συμπεριλαμβανομένης και της ράδας, με την υποστήριξη της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.
- Να ενισχυθούν άμεσα και ουσιαστικά, με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και οι Τεχνικές Επιθεωρήσεις, που έχουν την ευθύνη των ελέγχων.
- Την άμεση κήρυξη της τελευταίας ΤΣΣΕ ως υποχρεωτικής από την κυβέρνηση και εφαρμογής της στο σύνολο των ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών. 


Οι Βουλευτές
Μανωλάκου Διαμάντω
Κατσώτης Χρήστος
Μαρίνος Γιώργος
Στολτίδης Λεωνίδας