Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Οι αλλαγές που έρχονται από τη ΔευτέραΑντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πρώτη άρση των έκτακτων μέτρων, τα οποία είχαν ληφθεί τον Μάρτιο και είχαν ως στόχο την ανάσχεση της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα.
Μετά από διάστημα 40 και πλέον ημερών, ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid-19 έχει περιοριστεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να έχουν ανάψει το πράσινο φως στο πρώτο, δειλό βήμα επιστροφής στην προ-κοροναϊο εποχή.

Η αρχή θα γίνει αύριο Δευτέρα, 4 Μαΐου, όταν και «ανοίξουν» οι παρακάτω επιχειρήσεις:
•Βιβλιοπωλεία, επιχειρήσεις εμπορίου εφημερίδων και γραφικής ύλης
•Επιχειρήσεις πώλησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και λογισμικού
•Επιχειρήσεις πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού
•Καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού
•Ανθοπωλεία
•ΚΤΕΟ
•Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής
•Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Ωστόσο, η επαναλειτουργία των παραπάνω επιχειρήσεων δεν θα παραπέμπει σε τίποτα σε ό,τι είχαμε συνηθίσει. Κι αυτό, διότι τα μέτρα προσωπικής υγιεινής θα είναι κάτι παραπάνω από αυστηρά, με τους παραβάτες να τιμωρούνται με πρόστιμα, κατά ελάχιστο 150 ευρώ.

Τα μέτρα αυτά, αφορούν την αναλογία τετραγωνικών μέτρων ανά πελάτες, την απόσταση των θέσεων εργασίας, την τήρηση αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου, τη διάθεση μέσων ατομικών υγιεινής και φυσικά, τη χρήση μάσκας.

Την ίδια ώρα, από αύριο παρελθόν θα αποτελεί και το σύστημα των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων, καθώς όλοι οι ισχύοντες περιορισμοί αίρονται. Μάλιστα, θα επιτρέπεται η υπαίθρια άθληση τόσο στους δημόσιους χώρους, όσο και στις μη οργανωμένες παραλίες.

Αντίθετα, σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων σε προορισμούς εκτός της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας, κάτι το οποίο αναμένεται να αρθεί προς τα τέλη Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν ωράριο λειτουργίας 10.00 το πρωί – 9.00 το βράδυ, ενώ τα σούπερ μάρκετ 7.00 το πρωί – 9.00 το βράδυ.
Το επόμενο βήμα άρσης των μέτρων είναι προγραμματισμένο για την επόμενη Δευτέρα, 11 Μαΐου, όταν και αναμένεται να επαναλειτουργήσουν όλες οι υπόλοιπες εμπορικές επιχειρήσεις – πλην καταστημάτων εστίασης, πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.


alphatv.gr
Φωτογραφία: EUROKINISSI