Παρεμβάσεις του ΚΚΕ για τα ζητήματα της παιδείαςΤο ΚΚΕ, από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού, πραγματοποίησε μια σειρά από παρεμβάσεις για τα προβλήματα της Εκπαίδευσης, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και κατά τόπους.

Ανέδειξε την ανάγκη πολιτικών αποφάσεων και συγκεκριμένων μέτρων για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, για φοιτητές, σπουδαστές ΙΕΚ, προκειμένου να διασφαλιστούν η στήριξή τους στις δύσκολες στιγμές, η ισότιμη συμμετοχή όλων στην όποια συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η ψυχολογική ενδυνάμωση και αποφόρτισή τους.

Καυτηρίασε τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ να διαμορφώσει μία ψευδή επικοινωνιακή εικόνα και να μετατρέψει σε μόνιμα στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας μια σειρά από ρυθμίσεις.
Σταχυολογούμε μια σειρά από αυτές τις παρεμβάσεις
-- Τις ομιλίες του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Βουλή στις 2 και 9 Απρίλη, όπου διαρκώς και με βάση τις εξελίξεις, επισημαίνονταν οι θέσεις του Κόμματος για τα παραπάνω ζητήματα. Διαρκείς ήταν και οι δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών του Κόμματος και της ΚΝΕ στο μαζικό κίνημα. Επίσης, των κομμουνιστών περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων σε μια σειρά από οργανισμούς τοπικής διοίκησης της χώρας.
-- Την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Ιωαννίδη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, με την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως. Σε αυτήν τέθηκαν το γενικό πλαίσιο και οι θέσεις του Κόμματος για αντιμετώπιση των προβλημάτων στην τηλεκπαίδευση και στήριξη του έργου των εκπαιδευτικών, προμήθεια μέσων (υπολογιστής, tablet, γρήγορο ίντερνετ) σε μαθητές, οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των πανελλαδικών και μείωση της ύλης κ.λπ. Για τα πανεπιστήμια επισημάνθηκε η ανάγκη παροχής μέσων σε όλους τους φοιτητές, ώστε να ολοκληρωθούν ουσιαστικά - και όχι κατ' επίφαση - μαθήματα, εργαστήρια, σεμινάρια, πρακτικές, ασκήσεις πεδίο κ.λπ. Επίσης, τέθηκαν αιτήματα για τη διανομή των συγγραμμάτων, την παραμονή των φοιτητών στις εστίες κ.ο.κ.
-- Τις Ερωτήσεις του Κόμματος στη Βουλή για μια σειρά θεμάτων, που αφορούν:
1. Την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα. Ετσι ώστε κανένα παιδί να μη μείνει φυλακισμένο, χωρίς μέτρα για τη ζωή του και χωρίς πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Απαιτούνται μέτρα ενίσχυσης των σχολείων που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό προσφύγων και των εκπαιδευτικών που ασχολούνται μαζί τους.
2. Τις εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ. Ζητούνται μέτρα διευκόλυνσης όλων των σπουδαστών, κατάργηση των εξετάστρων, παράταση των ημερομηνιών υποβολής των αιτήσεων και διεξαγωγής τους, με πιθανό καθορισμό και δεύτερης εξεταστικής.
3. Την άμεση διάθεση όλων των συγγραμμάτων σε όλους τους φοιτητές. Ζητούνται η πρόσβαση όλων των φοιτητών στα συγγράμματα, για όλα τα μαθήματά τους, αξιοποιώντας κάθε πρόσφορο τρόπο, η δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε σημειώσεις και παρουσιάσεις μαθημάτων, ηλεκτρονικά περιοδικά και ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες, η προστασία των μελών ΔΕΠ που αναρτούν εκπαιδευτικό υλικό, σε σχέση με ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων.
4. Την άμεση καταβολή φοιτητικού επιδόματος σε όλες τις οικογένειες φοιτητών που πληρώνουν ενοίκιο για την κάλυψη της φοιτητικής στέγης για τους μήνες Μάρτη και Απρίλη.
5. Μέτρα στήριξης για τους φοιτητές - σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση και τη μαθητεία του ΟΑΕΔ. Ζητείται να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές και οι σπουδαστές που έκαναν ή θα ξεκινούσαν αυτήν την περίοδο την πρακτική τους άσκηση στο έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ. Ζητούνται επίσης μέτρα όπως έκπτωση ενοικίου και αναστολή πληρωμών σε τιμολόγια ηλεκτρικού, νερού και τηλεφώνων, καθώς και να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση της πρακτικής τους άσκησης μετά το πέρας της πανδημίας.
6. Τις αναγκαίες ρυθμίσεις για τους μαθητευόμενους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Ζητείται να συμπεριληφθούν οι μαθητευόμενοι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στους δικαιούχους που θα πάρουν επίδομα λόγω διακοπής της εργασίας τους, να κλείσουν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες στα μέχρι σήμερα δεδουλευμένα, να διασφαλιστεί πως όλοι οι μαθητευόμενοι θα μπορέσουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα, να διασφαλιστεί η συνέχιση της εποπτείας της μαθητείας, να απαλλαγούν από τα εξέταστρα και να ρυθμιστεί η διαδικασία πιστοποίησης για την περσινή «σειρά» μαθητευόμενων.
7. Την εξ αποστάσεως διδασκαλία εργαστηριακών μαθημάτων ΕΠΑΛ. Ζητείται να γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, για τη συγκέντρωση, επιλογή και ανάρτηση των προσφορότερων εργαλείων και εκπαιδευτικού υλικού, ανά τομέα, ειδικότητα και μάθημα.
8. Τους Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής (ΠΦΑ) με ειδικότητες υγρού στίβου και την εφαρμογή του αντικειμένου της Κολύμβησης για τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού
έτους 2019 - 2020. Ζητείται να ενταχθούν οι ΠΦΑ στα μέτρα της κυβέρνησης για την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
9. Τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων. Ζητείται να ληφθούν μέτρα αποτροπής από την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους, καθώς και αποσαφήνισης του παράνομου να τίθενται οι εκπαιδευτικοί σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους και παράλληλα να προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο εξ αποστάσεως με κάλυψη του ποσού που υπολείπεται του μισθού τους από τον εργοδότη.
10. Τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών σε Δημόσια ΙΕΚ και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Ζητούνται η άμεση εξόφληση του συνόλου των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών, η καταβολή αμοιβών και εισφορών, η άμεση αποστολή ηλεκτρονικά των συμβάσεων του εαρινού εξαμήνου και η υπογραφή τους, καθώς και η ένταξη των εκπαιδευτικών στο ταμείο ανεργίας κατά τους θερινούς μήνες.
11. Την προστασία της υγείας των εκπαιδευτικών στα ελληνόγλωσσα σχολεία του εξωτερικού και τη συνέχιση της διδασκαλίας.
Τέλος, κατατέθηκαν στους αρμόδιους υπουργούς αναφορές μιας σειράς φορέων (π.χ. Ενώσεων Γονέων, Συλλόγων Σπουδαστών ΙΕΚ) για θέματα Παιδείας.