Δυτ. Μακεδονία: Αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής για την μετάβαση


Ενιαίο πλάνο που θα αξιοποιήσει τις προτάσεις όλων των φορέων και ειδικότερα των δυο Περιφερειών Δυτ. Μακεδονίας και Πελοποννήσου, καθώς και της ΔΕΗ που ετοιμάζουν συγκεκριμένες δράσεις σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους δήμους, συμφωνήθηκε στην συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη,  μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε η αρχιτεκτονική του Master Plan που θα χρηματοδοτηθεί με τους πόρους του Ευρωπαϊκού  Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και του νέου ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021-27 και η δομή ενός Μεταβατικού Προγράμματος (2020-2021) για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, στην Δυτ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «είχε προηγηθεί σειρά συναντήσεων του Συντονιστή με φορείς και επενδυτές, καθώς και προετοιμασία πρωτοβουλιών», ενώ κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συμφωνήθηκε με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου κ.κ. Κασαπίδη και Νίκα , να κατατεθούν τις επόμενες ημέρες,  προτάσεις  για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του Μεταβατικού Προγράμματος, το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, κατά την προσεχή του αναθεώρηση.

Τη συνεδρίαση άνοιξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς,  παρουσιάζοντας  τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής της 18ης Μαρτίου, ενώ συμμετείχαν επίσης,  ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Συντονιστής, Κωστής Μουσουρούλης  και τα μέλη της Συντονιστικής , η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών  Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής,  Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ,  Δημήτρης Σκάλκος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε,  Γιώργος Στάσσης και ο Διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και του  Περιφερειάρχη Πελοποννήσου  Παναγιώτη Νίκα, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Κυβερνητικής Επιτροπής κ. Μουσουρούλης,  στάθηκε  στις βραχυπρόθεσμες,  μεσοπρόθεσμες και  μεσο-μακροπρόθεσμες  δράσεις  του  Master Plan  και  στην  ιδιαίτερη προτεραιότητα που θα δοθεί στην αποκατάσταση των ανοικτών ορυχείων και τις επενδύσεις ΑΠΕ στις λιγνιτικές περιοχές από τη ΔΕΗ,  ώστε να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας, ενώ αναφέρθηκε   και στο Μεταβατικό Πρόγραμμα που σχεδιάζεται να συμπεριλάβει έργα προτεραιότητας με υψηλό βαθμό ωρίμανσης, καθώς και έργα που θα προκύψουν κατά τη διαβούλευση του Master Plan,  αξιοποιώντας  με τον καλύτερο τρόπο τους ήδη υφιστάμενους πόρους των Περιφερειών, μαζί με το Λιγνιτικό Τέλος της ΔΕΗ και τους πόρους του Πράσινου Ταμείου.

Σε  δηλώσεις τους, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, τόνισε  ότι «μαζί με την απολιγνιτοποίηση που θα προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση θα μεριμνήσει ώστε η Δυτ. Μακεδονία και η Μεγαλόπολη,  να αξιοποιήσουν τους πόρους αλλά και τις  πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στο  πλαίσιο της εξόδου από αυτή την κρίση», ενώ από την πλευρά του ο κ. Μουσουρούλης υπογράμμισε ότι  «μία μετάβαση τέτοιας κλίμακας, στην μεταλιγνιτική εποχή, εκτός από σοβαρή τεχνοκρατική προετοιμασία που έχει ξεκινήσει, απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα, εμπιστοσύνη και αλήθεια από όλους τους εμπλεκομένους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί  σωστά κάθε διαθέσιμο ευρώ, για να εξασφαλισθεί  βιώσιμη προοπτική στους πολίτες».

ΕΡΤ  ΚΟΖΑΝΗΣ-ΣΥΝΤΑΞΗ: Αντώνης   Μαυρίδης