Η Φινλανδία έλυσε το πρόβλημα των αστέγων

Το πρώτο σημαντικό κοινωνικό μέτρο στην Ευρώπη.Διαμερίσματα σε όποιον τα έχει ανάγκη προσφέρει η Φινλανδία, με μια πρωτοβουλία, η οποία θα μπορούσε να αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση.
Το 2008, εισήγαγε την πολιτική «Στέγαση πρώτα» (Housing First). Η ιδέα είναι απλή: ο καθένας δικαιούται ένα μικρό διαμέρισμα, ακόμη και εκείνοι με κλονισμένη ψυχική υγεία και οικονομικά προβλήματα.
Έκτοτε, ο αριθμός των αστέγων έχει μειωθεί δραστικά και συνεχίζει να μειώνεται.
Όπως και οι περισσότερες χώρες, η Φινλανδία παρείχε προηγουμένως βραχυπρόθεσμα καταφύγια για τους άστεγους, αλλά διαπίστωσε ότι δεν βοήθησαν τους ανθρώπους να σταθούν στα πόδια τους μόνιμα, και να οικοδομήσουν μια σταθερή ζωή.
Οι οικονομικά προσιτές υπηρεσίες ενοικίασης κατοικιών, όπως ο οργανισμός Y-Foundation, άρχισαν να ανακαινίζουν πρώην καταφύγια έκτακτης ανάγκης, μετατρέποντάς τα σε διαμερίσματα.
«Ήταν σαφές σε όλους ότι το παλιό σύστημα δεν δούλευε. Χρειαζόμασταν ριζική αλλαγή», λέει ο Γιούχα Κάκινεν (Juha Kaakinen), Διευθύνων Σύμβουλος του Y-Foundation.

«Έπρεπε να απαλλαγούμε από τα καταλύματα νύχτας και τους βραχυπρόθεσμους ξενώνες. Είχαν μια πολύ μεγάλη ιστορία στη Φινλανδία και όλοι μπορούσαν να δουν ότι δεν έβγαζαν τους ανθρώπους από την έλλειψη στέγης. Έτσι, αποφασίσαμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση».
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η πρωτοβουλία «Housing First» προσέφερε 4.600 κατοικίες στη Φινλανδία, καθιστώντας τη μοναδική χώρα στην Ευρώπη, όπου η έλλειψη στέγης βρίσκεται σε παρακμή.
Όχι μόνο η χώρα παρέχει τώρα καταφύγιο σε όποιον το χρειάζεται, αλλά και η κυβέρνηση βοηθά επίσης τους ανθρώπους να ενταχθούν στην κοινωνία.
Κοινωνικοί λειτουργοί είναι διαθέσιμοι για παροχή συμβουλών και για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να υποβάλουν αίτηση για κοινωνικές παροχές.
Η πρόσθετη υποστήριξη βοηθά τους ανθρώπους να βρουν δουλειά και να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, καθώς και να φροντίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία.


Πηγή: My Modern Met / Εικόνες Pixabay / Επιμέλεια Snoopit24


 snoopit24.com