«Βόμβα» από την Καλιφόρνια: Εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει ως «καρκινογόνο» δημοφιλές φάρμακο


«Βόμβα» από την Καλιφόρνια: Εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει ως «καρκινογόνο» δημοφιλές φάρμακο - Media
 
Σε θέση μάχη μπαίνει η Καλιφόρνια, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Πολιτείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατατάξουν ένα από τα πλέον κοινά και συνήθη φάρμακα στην κατηγορία των καρκινογόνων.
 
Το φάρμακο ή, πιο σωστά, η ενεργή ουσία είναι η ακεταμινοφαίνη, η οποία εκτός ΗΠΑ ονομάζεται παρακεταμόλη και περιλαμβάνεται σε δεκάδες κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ως αναλγητικά και αντιπυρετικά.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, η συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από το 1955 και η ανησυχία για συσχέτισή της με καρκινογενέσεις συνδέεται με μια άλλη ουσία, την φενακετίνη, η οποία απαγορεύτηκε το 1983 ως καρκινογόνα.
 
Η φενακετίνη χρησιμοποιούνταν όπως και η παρακεταμόλη για την καταπολέμηση πονοκεφάλων, ενώ στην περίπτωση της Καλιφόρνια επιστημονική επιτροπή που συστήθηκε το 2011 αναμένεται να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της στις 27 Ιανουαρίου.
 
Νόμος της Πολιτείας αναφέρει ότι η Καλιφόρνια θα πρέπει να προειδοποιεί τους πολίτες για κάθε χημική ούσια που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή αναπαραγωγικά προβλήματα. Για την ώρα, η συσχέτιση ακεταμινοφαίνης και καρκίνου θεωρείται πολύ αδύναμη.
 
Τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα, καθώς σε προηγούμενες δεκαετίες η FDA, ο πανίσχυρος οργανισμός για τα φάρμακα και τα τρόφιμα των ΗΠΑ, είχε προειδοποιήσει ότι είναι παράνομο η ακεταμινοφαίνη να κηρυχθεί ως καρκινογόνα, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρίες πιέζουν στην ίδια κατεύθυνση.
 
Ωστόσο, οι αρμόδιοι της Καλιφόρνιας δηλώνουν ότι οι αποφάσεις τους δεν πρόκειται να επηρεαστεί από πολιτικές ή άλλες πιέσεις. Σημειώνεται ότι η Καλιφόρνια έχει κηρύξει ως καρκινογόνο το αλκοόλ από το 1988 και τη γλυφοσάτη από το 2017.topontiki.grΚάντε μια ΔΩΡΕΑ οποιοδήποτε ποσού στο Siatista-Info και βοηθήστε μας να συνεχίσουμε το έργο μας...