Τελευταια Νεα

6/recent/ticker-posts

Στην Αρναία Χαλκιδικής μέλωσαν τον Χριστό με χριστόψωμο 400 κιλών! (φωτο)Με ένα χριστόψωμο που έφτασε τα 400 κιλά (όσο και το περσινό και το προπέρσινο) μέλωσαν και φέτος τον Χριστό στην Αρναία Χαλκιδικής. Οι αδερφοί Λαλιώτη το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων ξεκίνησαν τη διαδικασία παρασκευής ώστε να είναι όλα έτοιμα και το χριστόψωμο (κ’στόπτα ή Χριστού τη πίτα) να μπει σε λαμαρίνα ειδικής κατασκευής με διαστάσεις 2x2 μέτρα.
Το χριστόψωμο παρασκευάζεται με αλεύρι και νερό. Μαζί προσφέρονται καρύδια, μέλι και ζεστό κόκκινο κρασί. Αυτό είναι το «δώρο» των πιστών στον Χριστό για να τον βοηθήσουν να κάνει τα πρώτα του βήματα.
Το «μέλωμα του Χριστού» είναι ένα έθιμο που αναβιώνει κάθε παραμονή των Χριστουγέννων σε πολλές περιοχές της Χαλκιδικής. Μόλις οι νοικοκυρές βγάλουν το ταψί από το φούρνο αλείφουν το χριστόψωμο με λιωμένο μέλι ή ζαχαρόνερο.
Το κόψιμο του χριστόψωμου των 400 κιλών, που μοιράστηκε στον κόσμο που κατέκλεισε την κεντρική πλατεία της πόλης, έγινε χθες το απόγευμα από τον μητροπολίτη Ιερισσού Θεόκλητο, τον δήμαρχο Αριστοτέλη Στέλιο Βαλιάνο, την περιφερειακή σύμβουλο Κατερίνα Ζωγράφου και τον πρόεδρο Αρναίας Αγαπητό Κιάτο.
pontos-news.grΚάντε μια ΔΩΡΕΑ οποιοδήποτε ποσού στο Siatista-Info και βοηθήστε μας να συνεχίσουμε...