Αντιδράσεις εργαζομένων για την επόμενη ημέρα στη ΔΕΗ: «Καταστροφικές για την περιοχή» οι κυβερνητικές εξαγγελίες


  • «Μετά τις εξαγγελίες για κλείσιμο μονάδων το ’28 όλα είναι αναμενόμενα»
Υπ’ ατμόν για αντιδράσεις βρίσκονται τα συνδικάτα εργαζομένων της ΔΕΗ, μετά και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, την άρση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους αλλά και το κλείσιμο μονάδων που επίκειται, με πρώτη αυτή του Αμυνταίου, όπως όλα δείχνουν. Επίσης, αντιδράσεις προκαλεί στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και το κόψιμο του φθηνού ρεύματος, ενώ όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση της ΓΕΝΟΠ με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, σήμερα Παρασκευή στην Αθήνα.
 
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του «Σπάρτακου» Μόσχος Μόσχου, οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι «καταστροφικές» για την περιοχή, με τον ίδιο να δηλώνει έτοιμος για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ωστόσο αυτές δεν θα περιλαμβάνουν απεργίες. Χαρακτηριστικά, είπε πως: «Ύστερα από αυτό που ακούσαμε από το βήμα του ΟΗΕ, ότι και να ακούσουμε είναι αναμενόμενο. Σήμερα στις 12.30 υπάρχει συνάντηση της ΓΕΝΟΠ με τον Υπουργό και για αυτά που εξαγγέλθηκαν μετά το υπουργικό αλλά και τι θα γίνει με τις μονάδες. Θα αντιδράσουμε ανάλογα. Θα περιμένουμε και τα αποτελέσματα τα συνάντησης».
Ο ίδιος απάντησε πως αυτά τα σενάρια είναι καταστροφικά, αλλά προσέθεσε πως « πιο καταστροφικά είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο. Δεν ξέρω τι εξυπηρετούσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού. Με βάση αυτά, ό,τι και να ακούσουμε έχει δευτερεύουσα σημασία. Τα σενάρια αυτά είναι καταστροφικά, σε συνέχεια των όσων ακούστηκαν. Θα γίνει συνάντηση εφ’ όλης της ύλης και θα είμαστε σε ετοιμότητα με τη ΓΕΝΟΠ».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μόσχος απάντησε πως οι απεργίες και το κλείσιμο μονάδων δεν βοηθούν σε τίποτα, ωστόσο ο κ. Μόσχος προανήγγειλε κινητοποιήσεις, ζητώντας τους φορείς στο πλευρό τους. «Χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την επόμενη ημέρα, λένε για κλείσιμο μονάδων», είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας τη μεγάλη ευκολία με την οποία έγιναν οι δηλώσεις αυτές, σημειώνοντας πως η χώρα και η περιοχή είναι εξαρτημένη από εισαγόμενα καύσιμα. «Είμαστε σε ετοιμότητα», κατέληξε».
 
Από την πλευρά του ο Σάκης Μάστορας έκανε λόγο για «γνωστές» εξαγγελίες Χατζηδάκη, τονίζοντας πως αυτό που επηρεάζει αυτή τη στιγμή τους ΔΕΗτζήδες. «Τα υπόλοιπα αφορούν άλλους εκτός τους ΔΕΗτζήδες. Αφορά την τοπική κοινωνία, σε σχέση με το πως θα έχουν τη ΔΕΗ από εδώ και πέρα. Οι παλιοί υπάλληλοι δεν θα πάθουν  κάτι μέχρι το τέλος του εργασιακού τους βίου. Είμαστε καλυμμένοι μέχρι αυτό που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το οποίο δεν μας άρεσε». Ο κ. Μάστορας προσέθεσε πως δεν άρεσε σε κανέναν αυτό που εξαγγέλθηκε, αλλά πλέον το πρόβλημα είναι της κοινωνίας, των βουλευτών , των δημάρχων, για το τι περιοχή θέλουν. Κατέληξε πως η εμπειρία του συνδικάτου είναι μεγάλη και μπορεί να καταθέσει την άποψή του για το τι μέλλει γενέσθαι.


Β.Σ. – Ζ.Π.


e-ptolemeos.gr