ΟΑΕΔ: Νέα παράταση για το πρόγραμμα Nο 8/2018 της κοινωφελής εργασίας!Χαράς Ευαγγέλια για 30.333 εργαζόμενους σε δήμους, περιφέρειες και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του προγράμματος Nο 8/2018 της κοινωφελής εργασίας αφού, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται, εντός της εβδομάδος, να ανακοινωθεί και νέα παράταση η οποία όμως θα είναι μικρότερη σε διάρκεια (πιθανότατα δίμηνη) από αυτήν που δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας η ηγεσία του υπουργείου οδηγείται σε αυτήν την κατεύθυνση για δύο ουσιαστικά λόγους, πρώτον υφίστανται πρακτικοί λόγοι αφού η προκήρυξη του νέου κύκλου της κοινωφελής εργασίας (Β΄ κύκλος) αναμένεται και υστέρα από τις απαιτούμενες αλλαγές που θα προβεί η νέα ηγεσία του υπουργείου να εκδοθεί προς τα τέλη του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, οπότε μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες, οι πρώτοι επιτυχόντες θα τοποθετούν στις θέσεις πιθανότατα από αρχές του νέου έτους. Υπό αυτές τις συνθήκες το υπουργείο δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αφήσει, ούτε για μία μέρα, τους δήμους και τις περιφέρειες χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό πράγμα που θα προκαλούσε δυσλειτουργία στις υπηρεσίες των δήμων και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Από την άλλη ο δεύτερος λόγος είναι καθαρά επικοινωνιακός αφού το κυβερνών κόμμα και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να προβεί και να χρεωθεί μόνο απολύσεις την στιγμή μάλιστα που η προηγούμενη κυβέρνηση χορήγησε τετράμηνη παράταση στο εν λόγω πρόγραμμα, λίγο πριν τις εκλογές. «Δεν θα αφήσουμε να μας κατηγορήσουν ότι εμείς προβήκαμε σε απολύσεις ενώ οι προηγούμενοι σε παρατάσεις» όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου. Τέλος οι εργαζόμενοι του τρέχων προγράμματος δεν θα έχουν δικαίωμα αίτησης για το Β΄ κύκλο του προγράμματος που θα προκηρυχθεί.

Κριτήρια επιλογής του νέου προγράμματος
Σε ότι αφορά το νέο πρόγραμμα ο αριθμός των ωφελουμένων θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τα αιτήματα των φορέων, κυρίως δήμων και περιφερειών. Η επιλογή των νέων υπαλλήλων αναμένεται να γίνει στη βάση εννέα συγκεκριμένων κριτηρίων που ακολουθήθηκαν και σε προήγουμενες προκηρύξεις. Ειδικότερα:
1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.
2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.
3. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.
4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.
5. Ηλικία.
6. Αριθμός ανήλικων τέκνων.
7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
8. Ιδιότητα δικαιούχου του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).
9. Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι η ημερήσια αμοιβή θα διαμορφωθεί στα 21,84 ευρώ, ενώ η μηνιαία έως τα 546 ευρώ καθαρά. Πηγη: zougla.gr