Το «Πάσχα του Καλοκαιριού»- Από την Παναγία Σουμελά, μέχρι την Φανερωμένη της Κρήτης (βίντεο)
Την Κοίμηση της Θεοτόκου, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», γιορτάζει σήμερα ο Ελληνισμός και η Ορθοδοδοξία. Κοσμοσυρροή και κατάνυξη στο προσκύνημα της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο και της Εκατονταπυλιανής στην Πάρο, που είναι το αρχαιότερο βυζαντινό μνημείο στον ελλαδικό χώρο. Η Παναγία «κοιμήθηκε» στις στάχτες, είναι το σχόλιο που συνοδεύει  φωτογραφίες από το προσκύνημα των κατοίκων της κεντρικής Εύβοιας.

Eurokinissi
Στην Καστανιά ΗμαθίαςΣτην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, με την εικόνα της Παναγιάς, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, τον σταυρό του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Κομνηνού και το ιερό ευαγγέλιο του πατρός Χριστοφόρου,  παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Οι Έλληνες, αποφασισμένοι και ενωμένοι, έχουν χρέος να αγωνιστούν, αφενός «για να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου» και αφετέρου «για ν’ αναγκαστούν οι θύτες να εκφράσουν τουλάχιστον μια «ταπεινή συγγνώμη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο μνημόσυνο που τελέστηκε για τα θύματα της Γενοκτονίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι ο φετινός εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά αποκτά έναν «ιδιαίτερο, λαμπρό, εθνικό συμβολισμό», λόγω της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την οποία, όπως υπογράμμισε, η ελληνική πολιτεία επισήμως μνημονεύει και αποδίδει (ν. 2193/1994) τις δέουσες τιμές στην μνήμη των θυμάτων.

Στην Τήνο, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα, ο εορτασμός της Παναγίας καθιερώθηκε με Βασιλικό Διάταγμα του 1836 να είναι οκταήμερος αφού διαρκεί έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου, όταν σε ατμόσφαιρα συγκίνησης ψάλλονται ύμνοι και εγκώμια, μπροστά στον επιτάφιο και την εικόνα.


Στην ‘Υδρα
Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ύδρας, από όπου επισήμανε ότι την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας.

Στη Σιάτιστα οι καβαλάρηδες προσκυνούν
Με ένα έθιμο που παραμένει αναλλοίωτο από τη φθορά του χρόνου, τίμησαν την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Σιάτιστα. Η πομπή των καβαλάρηδων έφτασε στο Μοναστήρι του Μικροκάστρου, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ελεούσας.
 
Στη Μεσσηνία
Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου, και στην ιστορική Μονή Βουλκάνου, στην Μεσσηνία.


Στην Κρήτη
Με κατάνυξη ανεβαίνουν κάθε χρόνο οι πιστοί σε ύψος 540 μέτρων για να φτάσουν στο Μοναστήρι της Παναγιάς Φανερωμένης, που είναι κτισμένο σε μια απότομη πλαγιά. Το μοναστήρι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της ανατολικής Κρήτης.
Στη Μονή Κουδουμά, που αρκετοί έχουν αποκαλέσει «Το Άγιον Όρος της Κρήτης» ο εορτασμός  έχει περισσότερους συμβολισμούς  καθώς από τον περασμένο Οκτώβριο στη Μονή μετά από 960 χρόνια επέστρεψαν τα λείψανα του Αγίου Κοσμά του Ερημίτη, που ασκήτεψε στα σπήλαια της νότιας Κρήτης και εκοιμήθη στις 9 Σεπτεμβρίου του 658 μ.Χ.
Η Μονή Κουδουμά είναι μια από τις παλιότερες μονές στις νότιες ακτές της κεντρικής Κρήτης σε υψόμετρο 1.231 μέτρων.


ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ:Ρεγγίνα Σαβούρδου, Λία Χριστάρα, Δέσποινα Αμαραντίδου, Ηλίας Μαραβάς, Ιάσων Ταβλάς