Τελευταια Νεα

6/trending/recent
Type Here to Get Search Results !

Πολικός στρόβιλος: Ένας μετεωρολογικός γίγαντας απειλεί το βόρειο ημισφαίριο


Ο πολικός στρόβιλος έγινε ευρέως γνωστός σαν όρος όταν το 2014 οι ΗΠΑ μπήκαν στην κατάψυξη και άγγιξαν θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους -45 βαθμούς κελσίου. Από τον Γιώργο Βράτσο

Ο πολικός στρόβιλος έγινε ευρέως γνωστός σαν όρος όταν το 2014 οι ΗΠΑ μπήκαν στην κατάψυξη και άγγιξαν θερμοκρασίες που έφτασαν μέχρι και τους -45 βαθμούς κελσίου. 

Από τον Γιώργο Βράτσο
Στη μετεωρολογία ως πολικός στρόβιλος ορίζεται η εκτεταμένη περιοχή χαμηλών πιέσεων πάνω από τους πόλους της γης, στο εσωτερικό της οποία βρίσκονται εγκλωβισμένες ψυχρές μάζες αέρα που αγγίζουν τους -80 βαθμούς κελσίου. Ο ένας στρόβιλος σχηματίζεται στον αρκτικό κύκλο και ο άλλος στην Ανταρκτική.

Αν οι δυο στρόβιλοι αλληλεπιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε συνθήκες όπως αυτές του 2014 ή του 2018 στην Ευρώπη.
Παρόλο που ο πολικός στρόβιλος είναι ένα εντελώς φυσικό φαινόμενο και υπήρχε πάντοτε, εκείνο που προβληματίζει τους επιστήμονες είναι η αρκετά συχνή διαταραχή του τα τελευταία χρόνια, η οποία επιτρέπει εντέλει στις ψυχρές μάζες να κατέλθουν σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες αρκετοί επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως πίσω από την διαταραχή του στροβίλου κρύβεται η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό σημαίνει πως οι κάτοικοι που βορείου ημισφαιρίου, εμείς δηλαδή, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλο και συχνότερες επισκέψεις του φαινομένου.klik.gr
Top Post Ad

Below Post Ad

https://news.google.com/publications/CAAqBwgKMKTBmwsw6MuzAw?hl=el&gl=GR&ceid=GR%3Ael